Achter de lens

Fotograaf Boxtel

Boxtel is een Nederlandse modefotograaf die gespecialiseerd is in moderne straatfotografie. Het begon allemaal toen hij getuige was van het einde van de wereld: een economische crisis, de eerste millennials die hun piekjaren ingingen en een instortende olieprijs als gevolg van een energierevolutie. Alles veranderde en Boxtel raakte geïnspireerd door deze nieuwe uitdagingen. Zijn doel werd om jongeren te fotograferen op een manier die hen een stem gaf en hen weer het gevoel gaf zichzelf te zijn. Met zijn eerste boek 'Homegrown' onderzocht Boxtel ook wat het betekent om tegenwoordig deel uit te maken van de maatschappij. Als we het tegenwoordig over jongerencultuur hebben, hebben we het minder over innerlijke waarden en meer over uiterlijke trends. Hetzelfde geldt voor het huishouden: het wordt niet langer opgevat als het opbouwen van een eigen identiteit, maar als onderdeel van de grotere consumptiecultuur. Om dit thema verder uit te diepen ging Boxtel met ons om de tafel zitten om meer te vertellen over zijn leven achter de lens.

Wat heeft je geïnspireerd om met fotografie te beginnen?

Ik was altijd al een beetje geobsedeerd door fotografie. Ik groeide op in een gezin waar iedereen foto's nam. Mijn vader had een studio van waaruit hij foto's maakte voor reclamecampagnes. Ik was al heel jong gefascineerd door de fotografische kant van het vak. Mijn "Homegrown" project was echter een beetje anders. Ik was nooit geïnteresseerd in modefotografie of portretten, maar meer in documentaire fotografie. Ik bewonderde het werk van Luc Delahaye en Alex Webb om hun documentaire aanpak. Tegelijkertijd maakte ik een persoonlijke overgang door die ook inspirerend was. Eind twintig kwam ik uit de kast als homo. Die overgang inspireerde me ook om het gevoel te onderzoeken van een jonge homo in een maatschappij die heel snel verandert. De timing was perfect.

Hoe lang heeft je carrière als fotograaf geduurd?

Ik begon mijn carrière als fotograaf in Boxtel in 2015. Sindsdien fotografeer ik portretten en straatfotografie. Sindsdien heb ik ook gewerkt als mode- en portretfotograaf en als commercieel fotograaf. Mijn werk als fotograaf is echter wat ik echt wil doen. In Nederland is commerciële fotografie een heel gewoon beroep. Het is echter niet het "beeld" dat het belangrijkst is, maar de boodschap die wordt overgebracht. Daarom wil ik niet langer de modieuze wereld in beeld brengen, maar de wereld zoals wij die leven. Mijn doel is mensen te laten zien zoals ze werkelijk zijn. We zijn tenslotte meer dan alleen ons uiterlijk en onze kleding.

Wat is de volgende stap voor Boxtel?

Ik heb net mijn tweede collectie straatfoto's gepubliceerd, genaamd "The Everyday". Het boek bevat portretten en beelden uit het dagelijks leven. Het doel van het boek is om te laten zien dat we meer zijn dan ons uiterlijk. Mijn volgende project is een serie portretten van jonge mensen. De beelden zullen de essentie van de mensen achter de sluiter vastleggen: zij die te verlegen zijn om te poseren en zij die te trots zijn om zich door anderen te laten fotograferen.

Advies voor aspirant fotografen

Er zijn veel fotografen die nog begin twintig zijn. De waarheid is dat dit vaak het moment is waarop je de overgang moet maken van amateur naar professional. Als je de drang hebt om fotografie als carrière na te streven, maar niet weet waar je moet beginnen, raad ik je aan iets te doen wat je echt leuk vindt. Zoek iets dat je inspireert. Dat zal ervoor zorgen dat je wilt blijven oefenen en verbeteren. Stel jezelf een doel.